Οι Πανελλαδικές εξετάσεις πλησιάζουν και, μαζί με αυτές, η ευκαιρία να πραγματοποιήσετε τα όνειρά σας σχετικά με τις σπουδές σας. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσετε ότι δεν είναι η μοναδική δυνατότητα που θα βρεθεί στον δρόμο σας σχετικά με την μετέπειτα επαγγελματική σας αποκατάσταση και να αντιμετωπίσετε αυτή τη συγκυρία προπάντων με ψυχραιμία. Να δώσετε τις διαστάσεις που της αναλογούν και να μην θεωρείτε λανθασμένα ότι είναι η μοναδική οδός για την εκπλήρωση των στόχων σας.
Ωστόσο, δεν είναι και κάτι που πρέπει να αντιμετωπίσετε με απαξίωση ή επιπολαιότητα. Το μόνο που χρειάζεται για να αποδώσετε σε αυτές με αποτελεσματικότητα είναι να είσαστε αισιόδοξοι και ήρεμοι.
Ακολουθούν κάποιες πρακτικές και ωφέλιμες συμβουλές που θα κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη στις εξετάσεις:
Πριν ξεκινήσουν οι εξετάσεις
- Μην κάνετε αρνητικές προβλέψεις προκαταβολικά! Δεν ωφελούν σε τίποτα και το μόνο που θα πετύχετε είναι να αγχωθείτε. Σε αυτή τη σημαντική στιγμή για εσάς εναγκαλιστείτε τη θετική σκέψη των δικών σας ανθρώπων (γονιών, δασκάλων, φίλων κ.ά.), που σας νοιάζονται και είναι δίπλα σας και όλα θα πάνε κατ’ ευχήν.
- Κάντε ρεαλιστικές σκέψεις, μην αφήνετε την ηττοπάθεια και το άγχος να σας καταβάλει. Να λέτε: «Μπορώ, θα τα καταφέρω!», «Θα κάνω το καλύτερό μου!», «Αν δεν πετύχω, θα υπάρξουν κι άλλες ευκαιρίες» ή «Έχω κι άλλες εναλλακτικές». Να λέτε συνεχώς στον εαυτό σας και να το πιστέψετε ότι οι εξετάσεις δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε.
- Να λέτε συνεχώς στον εαυτό σας και να το πιστέψετε ότι οι εξετάσεις δεν είναι κάτι που πρέπει να φοβάστε. Είναι κάτι οικείο, αν σκεφτείτε με πόσες πολλές γραπτές δοκιμασίες έχετε έλθει αντιμέτωποι ως τώρα.
- Το μηχανογραφικό δελτίο σάς παρέχει πλήθος επιλογών. Ακόμη κι αν η επίδοσή σας δεν είναι από τις καλύτερες, υπάρχει πάντα η δυνατότητα να «απορροφηθείτε» σε μια σχολή με χαμηλότερα μόρια αλλά της αρεσκείας σας. Μιλήστε πριν τις εξετάσεις με κάποιον σύμβουλο εκπαίδευσης για καλύτερη ενημέρωση σχετικά με τις σχολές επιλογής.
- Μην πιστεύετε στα SOS. Αποτελούν μια παράδοση χρόνων, η οποία συνήθως δεν επιβεβαιώνεται. Δεν αξίζει να αναλώνεστε σε αυτό. Προσπαθήστε απλά να προετοιμαστείτε όσο καλύτερα γίνεται.
- Να κοιμάστε καλά το βράδυ και να τρώτε ελαφριά πριν από κάθε εξέταση. Ο καλός ύπνος και η σωστή και ισορροπημένη διατροφή είναι σπουδαίοι παράγοντες για την συναισθηματική σας ισορροπία και για την ψυχική σας υγεία.
Κατά τη διάρκεια των εξετάσεων
- Να έχετε πάντα ένα ρολόι χειρός για τη σωστή διαχείριση του χρόνου σας.
- Κατανοήστε καλά τα θέματα και διαβάστε τα προσεκτικά πριν ξεκινήσετε να γράφετε. Ξεκινήστε από αυτά που γνωρίζετε σίγουρα την απάντηση. Μόλις απαντήσετε στα ερωτήματα, ξαναδιαβάστε την εκφώνησή τους. Μπορεί να ανακαλύψετε κάποιο ζητούμενο που δεν είχατε παρατηρήσει την πρώτη φορά.
- Καμιά φορά οι ερωτήσεις που σας φαίνονται βατές θέλουν περισσότερη προσοχή. Μην τις «υποτιμάτε».
- Στην αρχή κάποια θέματα μπορεί να σας φαίνονται άγνωστα ή ακατανόητα ή πολύ δύσκολα, καθώς όμως προχωρά η εξέταση μπορεί να έχετε διαύγεια και να τα καταλάβετε. Μην αποθαρρύνεστε από τίποτα και μην εγκαταλείπετε ποτέ την προσπάθεια. Ειδικά τα «δύσκολα» θέματα να ξέρετε ότι δεν είναι μόνο για εσάς αλλά για όλους τους υποψηφίους. Επιστρέψτε στο/α «δύσκολο/α» ερώτημα, όταν είστε έτοιμοι.
- Χρησιμοποιήστε το πρόχειρο (τις τελευταίες σελίδες του τετραδίου). Είναι χρήσιμο για την οργάνωση των σκέψεων σας και τη δόμηση των απαντήσεών σας.
- Γράψτε όλα όσα ξέρετε, μην αφήνετε κανένα μόριο ανεκμετάλλευτο. Πολλές φορές η επιτυχία απέχει μόνο «ένα μόριο»!
- Να είστε σίγουροι για αυτά που γράφετε. Αυτή τη σιγουριά σας οι διορθωτές την εισπράττουν και προκαταβάλλονται θετικά, πράγμα που βοηθά τη βαθμολογία σας.
- Η εμφάνιση του γραπτού σας παίζει κι αυτή μεγάλο ρόλο στη βαθμολόγηση σας. Τα γράμματά σας πρέπει να είναι ευανάγνωστα, η έκφρασή σας και η δομή του λόγου σας προσεγμένη.
- Στο τέλος αφήστε τουλάχιστον 10 λεπτά για την αναθεώρηση του γραπτού σας. Ξαναδιαβάστε τις απαντήσεις σας και διορθώστε τυχόν λάθη ή παραλείψεις χωρίς βιασύνη.
- Φτάσατε στο τέλος! Είδατε πώς πέρασε ο χρόνος; Κάνατε ό,τι καλύτερο μπορούσατε. Δεν μπορείτε όμως να μαντέψετε τι γράψατε και κυρίως πώς πήγαν οι άλλοι!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!
Εκπαιδευτική Συμβουλευτική, Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, MSc Συμβουλευτικής & Ψυχολογίας στις Επιστήμες Αγωγής, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού, Περιοχή Χλόη (Πλησίον ΕΔΗΚΑ), Τηλ επικ. 2467028148, 6936426262
Αφήστε ένα σχόλιο