Βασικοί παράγοντες και σημεία που πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για τη συμπλήρωση των φετινών μηχανογραφικών δελτίων
Λίγες μέρες υπολείπονται για τις Πανελλαδικές εξετάσεις που ξεκινούν στις 6 και 7 Ιουνίου για τα ΕΠΑΛ και τα ΓΕΛ αντίστοιχα, και χιλιάδες υποψήφιοι ετοιμάζονται να διεκδικήσουν μια θέση στα Πανεπιστήμια και στις ανώτατες σχολές της χώρας μας. Στο φετινό μηχανογραφικό δελτίο που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας αφενός υπάρχουν μόνο πανεπιστημιακά τμήματα (δεδομένου ότι τα ΤΕΙ αναβαθμίστηκαν σε ΑΕΙ), αφετέρου περιλαμβάνονται και νέες σχολές.
Προσοχή στο πέρασμα από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα!
Εμπεριστατωμένες επιστημονικές μελέτες δείχνουν πως, τα αμέσως επόμενα χρόνια, οι διορισμοί στο δημόσιο τομέα για τους αποφοίτους των πανεπιστημίων θα αποτελούν ένα μικρό ποσοστό. Έτσι, λοιπόν, τα νέα παιδιά είναι μοιραίο να κατευθύνουν τις επιλογές τους για σπουδές και μετέπειτα επαγγελματική αποκατάσταση στον ιδιωτικό τομέα, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν μια δραστήρια και ανταγωνιστική αγορά εργασίας.
Ποιες σχολές προτιμούν οι υποψήφιοι
Στους σημερινούς χαλεπούς καιρούς, η επαγγελματική απορρόφηση και η άμεση επαγγελματική απασχόληση είναι ίσως το βασικότερο κριτήριο για τις επιλογές των νέων. Έτσι, οι στρατιωτικές και οι αστυνομικές σχολές φαίνεται να αποτελούν σταθερή αξία και φέτος και να παίρνουν την πρωτιά στις προτιμήσεις των υποψηφίων, διότι παρέχουν τη σιγουριά της μονιμότητας. Συνακόλουθα τα τελευταία χρόνια μεγάλο είναι το ενδιαφέρον και για την πυροσβεστική Ακαδημία. Πριν επιλέξουν τις συγκεκριμένες σχολές όμως, οι νέοι θα πρέπει να είναι σίγουροι ότι διαθέτουν μια προσωπικότητα και μια ιδιοσυγκρασία που συνάδει με την αυστηρή εκπαίδευση που αυτές παρέχουν. Υπακοή, τήρηση και σεβασμός της ιεραρχικής δομής, ψυχραιμία, μεθοδικότητα κ.ά. είναι μερικά από τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να τους διακρίνουν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις αυτών των σχολών.
Από την άλλη, η αγορά εργασίας, κινούμενη με άξονα την εξειδίκευση, δείχνει σταθερή προτίμηση στους αποφοίτους οικονομικών σχολών, σχολών διοίκησης. Επίσης, μπορεί να προτιμώνται και διαθεματικές ή διεπιστημονικές σπουδές που συνδυάζουν π.χ. γνώσεις διοίκησης, διαχείρισης ανθρώπινων πόρων και μηχανολογίας.
Επιπροσθέτως, είναι γεγονός ότι το διαδίκτυο καθιστά πλέον το πιο δυναμικό, σύγχρονο πεδίο οικονομικής δραστηριότητας. Στις προτεραιότητες των νέων βρίσκονται σαφέστατα οι νέες τεχνολογίες, οι οποίες συνδυαζόμενες με τη ρομποτική και τη βιογενετική εμπλουτίζουν το βιογραφικό τους και, επομένως, κατέχουν εξέχουσα θέση στο μηχανογραφικό τους.
Κλασικές αξίες παραμένουν οι σπουδές στις φυσικομαθηματικές επιστήμες διότι, δεν οδηγούν μόνο στο να γίνει κάποιος καθηγητής αλλά έχουν κι άλλες πολύ ενδιαφέρουσες εφαρμογές, όπως είναι π.χ. η η βιοστατιστική, η μετεωρολογία, οι τηλεπικοινωνίες κ.ά.
Ασφαλείς επιλογές συνεχίζουν να αποτελούν οι ξένες γλώσσες (όχι μόνο τα αγγλικά αλλά τα Ρωσικά, κινέζικα κ.ά.), ιδιαιτέρως αν αυτές συνδυάζονται με τα τουριστικά επαγγέλματα, όπως και τα ναυτιλιακά.
Ακόμη, μεγάλη ζήτηση συνεχίζουν να έχουν τα παραϊατρικά επαγγέλματα (με βασικό αυτό της ραδιολογίας – ακτινολογίας) καθώς καλύπτουν μια μεγάλη παθογένεια της κοινωνίας μας.
Τέλος, οποιοδήποτε επάγγελμα συνδυάζεται με την οικολογία και την «πράσινη» ανάπτυξη.
* Ιδιαίτερη επισήμανση για τις θεωρητικές επιστήμες: Το μέλλον ανήκει στην Ψυχολογία αλλά και σε όλους τους τομείς της Συμβουλευτικής.
Εκπαιδευτική Συμβουλευτική, Διδάκτωρ Συμβουλευτικής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, MSc Συμβουλευτικής & Ψυχολογίας στις Επιστήμες Αγωγής, Μέλος Ελληνικής Εταιρείας Συμβουλευτικής & Προσανατολισμού, Περιοχή Χλόη (Πλησίον ΕΔΗΚΑ), Τηλ επικ. 2467028148, 6936426262
Αφήστε ένα σχόλιο